Mats Bäcker ”Fairytales och andra sagor”

9 aug – 7 sep

Den 8e augusti i samband med musikfestivalen “Way out West” visades Mats Bäckers fotoutställning “Fairytales och andra sagor” på fotogalleri ArtPhotoCollection. Utställningen premiärvisades under våren 2019 på Lars Lerins Sandgrund och kommer nu till Göteborg.

Mats Bäcker, född i Hagfors 1958 är etablerad fotograf med scenkonst som specialitet. Med en början med punk på tidigt 70-tal ägnar han sig nu mest åt opera- och dansbilder. Mats har under de senaste 10 åren gjort de flesta bilder åt GöteborgsOperan och Folkteatern.

Utställningen på ArtPhotoCollection bygger på 2 bildserier “Fairytales” och “Vatten/vind”. Just bildserien “Vatten/vind” är ett samarbete med GöteborgsOperan och därför är det särskilt glädjande att få visa bilderna på hemmaplan och i samband med en musikfestival säger Mats.

“Fairytales” består av bilder tagna på Biologiska Muséet i Stockholm och är sagomotiv bland uppstoppade djur och med Bruno Liljefors målade landskap som bakgrund. Serien har ställts ut i Paris vid ett par tillfällen och vunnit ett par jurybedömda priser.

“Vatten/vind” är motiv inspirerade av historiskt måleri och drömmar. Vatten som i konsten avbildats både skräckfyllt och livgivande så också i denna serie. Modellerna på bilderna är musiker, dansare och sångare från just GöteborgsOperan.